글
قلعه دا و دختر
معرفی قلعه دا و دختر
این قلعه بر فراز کوه های گلچینو در سه کیلومتری شهرستان رامهرمز در استان خوزستان و ۵۰۰ متری روستای بغدک و مشرف بر شهر و دشت رامهرمز قرار دارد و دیرینگی آن به زمان ساسانیان بر می گردد. ارتفاع قرار گیری آن از سطح زمین حدود 600 متر و برای بالا رفتن از آن زمانی حدود 30 دقیقه مورد نیاز است. قلعه دا و دختر در میان دامنه کوهایی گچی قرار گرفته است و برای ساخت آن از گچ این کوه ها نیز استفاده شده است.
این قلعه در زبان محلی به قلعه دا و دور مشهور است که معنی آن مادر و دختر می شود. در برخی روایات گفته می شود این نام گذاری ارزش و عظمت زن در آن زمان را می رساند؛ احتمال داده می شود قلعه ای دیگر نیز وجود داشته که به همراه این قلعه، به آنها و دا و دختر گفته می شد یعنی یکی به نام مادر و دیگری به نام دختر خوانده می شدند.
معماری این قلعه، قلعه های رومی دریای مدیترانه را در ذهن ها تداعی می کند و کاربری آن به احتمال زیاد در جهت حفاظت از جاده شاهی، که از شوش تا پاسارگاد کشیده می شد، بوده است. از احتمالات دیگر در مورد کاربری آن، نگهبانی از کاخ و خزائن رامهرمز یا نظارت بر جلگه زراعی، باغها، مزارع و انبارهای غله می تواند باشد. متاسفانه به خاطر بازدید های مختلف و همینطور انفجار هائی که توسط کارخانه سیمان در اطراف این بنا انجام داده اند، بخشی از آن به کلی ویران شده است. با توجه به معماری خاص و منحصر به فرد بودن قلعه در منطقه در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۱۴۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
معماری قلعه دا و دختر
پلان بنا به صورت مستطیل شکل و مساحت آن در حدود 1000 متر مربع است. هنگام بالا رفتن به سمت قلعه، در سمت شمالی آن استراحتگاهی وجود دارد كه از آنجا راه اصلی ورود به قلعه را میتوان مشاهده کرد. در نخستین پاگرد، محوطهای حدود 20 مترمربع قرار دارد كه آثاری از بقایای برجی ویران شده در آن دیده می شود. از محل برج ویران شده تا قلعه اصلی حدود 100 متر فاصله است كه به صورت مسیری با عرض 3 تا 4 متر برای جلوگیری از تخریب و ریزش تدریجی دیوارها است.